Deelproject 2: Effectieve interventie

Het tweede deelproject gaat over een goede methodische opvoedingsondersteuning. Het ontwikkelen en testen van een effectieve video-feedback methode (VIPP-LD genaamd) staat centraal, om daarmee de problematiek van de ouders te verlagen en de sensitiviteit van ouders met een verstandelijke beperking te vergroten. We willen onderzoeken of deze extra ondersteuning echt helpt en voor wie het wel helpt en voor wie niet.

Dit onderzoek is gericht op ouders die in het eerste deelproject hebben aangegeven dat de opvoeding soms lastig is. Deze ouders ontvangen opvoedingsondersteuning. We willen graag weten of ouders die deze ondersteuning krijgen een nog betere ouder kunnen zijn. We gebruiken daarvoor een sterk wetenschappelijk design: Randomized Control Trials (RCT), waarbij we twee groepen van elk 40 ouders gebruiken. De eerste groep ontvangt ondersteuning op basis van de VIPP-LD opvoedingsondersteuning. De tweede groep ouders ontvangt alleen de gangbare ondersteuning. We kijken voordat de extra hulp begint, hoe het gaat. Ook kijken we direct nadat de extra ondersteuning is afgelopen hoe het gaat, en drie maanden nadat de ondersteuning gestopt is weer. We vergelijken de ouders die de extra ondersteuning hebben gehad, met ouders die de hulp nog niet hebben gehad. Zo kunnen we erachter komen of ouders baat hebben bij deze extra ondersteuning.

Uitgevoerd door Marja Hodes

Terug naar Wat Werkt? Voor ouders met (verstandelijke) beperkingen - 3 deelprojecten

Home

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten