Ouders met een verstandelijke beperking

Vaak wordt getwijfeld of mensen met een verstandelijke beperking wel in staat zijn om kinderen op te voeden. Laten we er geen doekjes om winden: inderdaad gaat het soms mis, maar zeker niet altijd.

Samenspel van factoren

Uit onderzoek blijkt dat problemen van ouders met een verstandelijke beperking bij het opvoeden, niet direct te wijten zijn aan hun beperking. Vaak spelen andere factoren mee, zoals weinig kennis over hoe je opvoedt, een klein sociaal netwerk, armoede of gezondheids- en psychische problemen.

Goede ondersteuning beperkt risico’s

Mensen met een verstandelijke beperking lopen meer dan gemiddeld het risico om met deze problemen te maken te krijgen. Zij zijn echter niet de enige groep met een hoger risico. De risico’s kunnen worden beperkt, wanneer mensen goede ondersteuning krijgen.

Waarom toch aparte aandacht nodig?

Het is belangrijk in de ondersteuning van ouders rekening te houden met een eventuele verstandelijke beperking. Wat voor andere ouders werkt, heeft bij ouders met een verstandelijke beperking soms niet het beoogde resultaat. Om aan te sluiten bij wat deze ouders nodig hebben, is specifieke kennis nodig over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

Home

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl] of [http://www.vilans.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.


Plaats het getal '869' in onderstaand controle veld.
Reacties
  • Sandra

    26 augustus 2015 om 16:48

    Ik vind het heeljammer dat het over opvoeden gaat, maar dat de kinderen in het gezin totaal niet benoemd wordt in het artikel. Het draait allemaal om de ouders. En bij jonge kinderen zal dit ook geen probleem zijn, maar als er kinderen in het gezin aanwezig zijn die al gevormd zijn, ga je de kinderen voorbij. Helaas spreek ik uit eigen ervaring. Ik heb er voor gevochten om gezinshulp te krijgen en nu het zover is, heb ik er eigenlijk niets aan. Ik merk dat ze een band met mijn ouders probeert op te bouwen en ik snap dat dit belangrijk is, maar ik ben voor de zoveelste keer de buitenstaander. Leg ik dit uit aan haar, dan staat ze altijd aan de kant van mijn ouders en legt ze netjes uit dat de hulp op naam van mijn vader is en dat hij moet aangeven wat hij wil. Mijn ouders zijn in ieder geval wel blij met haar, maar voor mij schiet het niet op. Ik ben ook gestopt met de gesprekken en ben hierdoor nog verder weg van mijn ouders te komen staan en ben nu bezig om helemaal voor mezelf te kiezen, hoe moeilijk dit ook is. Ik hoop in ieder geval dat jullie hier iets aan hebben.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten